”Sidan kan inte visas”
Alla har nog varit med om att vissa webbsidor inte går att komma åt. Ofta har det sin grund i att sidan plockats bort eller bytt namn, utan att nödvändiga ändringar för att dirigera vidare användarna har gjorts. Det kan också röra sig om tillfälliga störningar. Här presenterar jag två olika lösningar från en vanlig användares perspektiv för att nå önskat innehåll trots att det ligger nere tillfälligt eller permanent.
Googles cachade sidor
Om det rör sig om att sidan man försöker nå ligger nere tillfälligt så erbjuder Google en bra lösning på problemet. När Googles sökrobot går igenom hemsidor skapas nämligen kopior som lagras på deras servrar. Dessa kopior kallas för cachade sidor.
Cachade sidor kan nås från Google Sök genom att skriva operatorn ”cache:” framför en länk i sökfältet.
Exempel:
Om man klickar på ”Sök på Google” skickas man till den senast sparade kopian av sidan. Sidan kan se annorlunda ut, men oftast är den identisk.
Man kan även nå cachade sidor direkt från listan med sökresultat. Ponera att en sida man hittat via Google Sök inte fungerar. Klicka då på tillbaka-knappen i webbläsaren och välj ”Cachad”-länken från listan med sökresultat.
Exempel:
I stort sett alla sidor som har indexerats i Google finns även i cachad version.
Internetarkivet Wayback Machine
Av praktiska (men även nostalgiska) skäl kan det vara bra att känna till internetarkivet Wayback Machine. Bakom denna gratistjänst står den ideella organisationen The Internet Archive vars motto är ”allmän tillgång till all kunskap”. Man kan se det som ett digitalt bibliotek.
Till skillnad från Google som lagrar fräscha kopior temporärt tills en nyare version dyker upp, så är informationen som lagras i Wayback Machine permanent. Man kan gå så långt tillbaka som 1996 och se de flesta förändringar som skett på en sida. Vissa element kan eventuellt lysa med sin frånvaro, t.ex. bilder och skript, medan textinformationen brukar vara helt intakt.
Prova själv: http://www.archive.org/web/web.php