Driftstatus: Vi har normal drift med full reservkapacitet

Damm i datorn – vanligt problem

Damm i datorHanden på hjärtat, när dammsög ni bakom datorn som står under skrivbordet hemma senast? Det kanske inte vore så dumt att göra det lite oftare. Ganska ofta får vi in datorer med olika typer av problem som alla beror på att de blivit för dammiga.

Det är dock inte bara stationära datorer som kan få problem med damm, även bärbara är utsatta. Ett av de vanligaste symptomen på en bärbar dator är att den inbyggda fläkten börjar låta mer och oftare.

Hur kan man då se om man har för mycket damm i datorn? Ja, har man tur (eller otur) är det bara att böja sig ner under bordet och titta så syns det direkt. Titta också på baksidan datorn. Ser det ut så här är det inte bra:

Man har dock inte alltid sådan tur att man kan upptäcka dammet. På denna bilden har dammet lagt sig mellan processorfläkten och kylflänsen till processorn och går normalt sett inte att upptäcka ens om man öppnat datorn. För att se det får man montera loss fläkten och luftstyrningen som sitter runt.

Vilka symptom får man då om man har damm i datorn och är det farligt?

Det vanligaste ”problemet” man får är att fläkten börjar gå mer frekvent och låta mer, men man kan även få andra problem, datorn kan hänga sig (låsa sig) och det enda man kan göra är att starta om den. Ibland startar datorn om helt omotiverat och har man riktigt otur så kan något i datorn gå sönder. Här är en bild på ett grafikkort som smält pga. att kylkanalerna blivit täppta med damm. Vad som då hände var att plasten runt fläkten smälte och till slut lossade en lödning på kortet. Nytt grafikkort blev konsekvensen. Sedan är det också så att många slänger/byter ut sina gamla datorer i förtid pga. att de krånglar på ett eller annat sätt. Krångel som i många fall kan vara orsakade av damm!

Grafikkort som smält:

Det är alltså inte bara de med allergier som mår bra av att ha rent hemma!

(Vi lämnar här inga rekommendationer eller uppmaningar till hur ni åtgärdar en dator full med damm då detta inte alltid är helt riskfritt, men ni är välkomna att kontakta oss om ni behöver hjälp eller har funderingar!)