Vi har normal drift med full reservkapacitet

Äntligen kör vi igång med datahallsbygget!

Efter nästan två års väntan kör vi nu igång med bygget av vår nya datahall i vår egen fastighet i Partille! Och varför har det då tagit så här lång tid kan man fundera på? Jo, det som till en början kändes som en väldigt enkel sak att ordna, effektiv och lönsam kylning av lokalen, visade sig vara betydligt svårare att lösa än någon kunde tro.

Att återvinna överskottsvärmen och värma resten av huset med den under vinterhalvåret, hur svårt kan det va??

Jättesvårt, för att inte säga snudd på omöjligt i alla fall om man skall ha ekonomi i det också (och det är ju det som är hela poängen)!

Okunskapen i branschen om detta är förbluffande, så även viljan att jobba professionellt. I alla fall, nu två år senare har vi äntligen valt en lösningen som kanske inte är så kul som vi först hoppades, men ändå kommer att fungera väldigt bra!

Ja, så här ser det ut idag. Dags att börja röja och sätta upp väggar!

Lösningen vi valt för kylning kommer att vara dubbelt så stor som den vi använder idag i vår nuvarande datahall. Totalt innebär det 30 KW. Dessutom kommer den att vara redundant så att ett system kan gå sönder eller servas medan det andra kör på utan störning. Kompressorerna i kylanläggningen är scroll-kompressorer som erbjuder maximal effektivitet och anpassar arbetsgraden till kylbehovet. Ingen kylning om det inte behövs, det är inte bra för varken miljön eller ekonomin!

Nästa steg nu blir att sätta upp innerväggar, dörrar, larm och passersytem så att utrymmet blir lagom stor och helt säkert. Det gäller att ha full koll på in och utpasseringar!

Här finns en artikel om Hur Wikileaks servrar skulle värma en kyrka, ett annat intressant kyl/värme-projekt, som inte heller det genomfördes!