Vi har normal drift med full reservkapacitet

Backup över internet – Online backup server – Molnbackup server

Om er server drabbas av hårddiskkrasch, datavirus, stöld, radering eller något annat som gör att er information försvunnit kan ni ändå känna er helt trygga, informationen finns kvar hos oss. Vår onlinebackup för servrar är både säkrare och billigare än band-backup. Inget mer krångel med bandbyten och trasiga band.

Modern backuptjänst för företagets servrar – molnbackup

Med Optinets moderna övervakade online backuptjänst, ”Backup över internet”, säkerhetskopieras er data till vår säkra datacentral i Göteborg, (läs mer om vårt datacenter här). Om er server drabbas av hårddiskkrasch, datavirus, stöld, radering eller något annat som gör att er information försvunnit kan ni ändå känna er helt trygga, informationen finns kvar hos oss. All information som skickas är givetvis krypterad för högsta säkerhet.

Vi tar onlinebackup på hela er Windows- eller Linux-server.

Pris serverbackup från 350:- /månad ex.moms

Installation och kontroll av backup ingår

I denna molntjänst ingår att vi installerar backupprogrammet i er servermiljö och även övervakning av backupen där vi kontrollerar att den kör som planerat. Är det något problem tar vi kontakt med er. Rapportering av backup kan även ske direkt till er via mail. Detta gör att ni kan känna er extra trygga!

 • Bandstation, dyr i inköp, begränsad livslängd, kräver underhåll
 • Databand, inköpskostnader, måste förnyas regelbundet
 • Hantering, bandbyten, backupkontroller
 • Semester, personal som normalt hanterar backup är på semester
 • Teståterläsningar för att regelbundet kontrollera banden
 • Transport av band till annan lokal
 • Säkerhetsrisker vid transport av data till annan lokal
 • Tidsbrist, backupen hinner inte med vid nattkörning

 

Vi jämför här med backup till band eftersom detta är det enda riktiga backupalternativet för godkända serverbackuper.

All information som säkerhetskopieras via molnbackupen överförs och lagras krypterat i vår säkra datahall i Göteborg. Ingen information passerar landets gränser.

Ta kontakt med oss om ni vill utvärdera denna tjänst!

Upp till 30 dagar kan ni provköra utan kostnad. Vi kommer att ta personlig kontakt med er innan ni behöver betala något och ni förbinder er inte för något. Behöver ni hjälp med installation eller har andra frågor så är ni välkomna att höra av er.

Läs vidare

Är du nyfiken och vill veta mer?

Är du nyfiken och vill veta mer om Server Backup?
Hör av dig till oss så berättar vi mer, ger dig prisuppgifter eller skapar en offert för dig.

Starta på 1 minut efter totalkrasch

En unik funktion i vår serverbackup är något som kallas Online Standby Server, detta innebär att det skapas en virtuell kopia av servern som hålls kontinuerligt uppdaterad. Skulle olyckan vara framme kan denna kopia startas upp på 1 minut. Denna funktion kan närmast liknas vid en Disaster Recovery-lösning.

Lägre kostnad och färre problem

Jämförelser med traditionella bandbackuper visar att priset för en onlinebackup kan innebära en sänkning av kostnaden med mer än 50% mot en traditionell bandbackup! Vidare uppfyller Optinets onlinebackuptjänst också försäkringsbolagens krav för backuphantering, vilket en enkel backuplösning normalt sett inte gör.

Om ni lagrar personuppgifter på er server är ni skyldiga att ha en riktig backup (kopiera till ett NAS är ej en godkänd lösning). Med våran backuplösning uppfyller ni kraven på backup och ni kan även bestämma hur många gånger per dag backup skall köra och hur länge den skall sparas. Vid utrensning av personuppgifter omfattas backupen EJ av detta kravet då informationen inte är sökbart förrän efter återläsning. Dock bör återläsning göras med försiktighet så att man inte återläser persondata som man blivit skyldig att radera.

Vilken typ av förbindelse krävs?

Givetvis lite beroende på hur mycket data ni har och hur mycket som förändras, men ADSL 2Mbit brukar fungera. Eftersom det bara är förändringar av data som kopieras (även inne i själva filerna) så blir det inte så mycket data som överförs.

Lokal backupkopia – ingår i lösningen

I vår backuplösning ingår en lokalt placerad disk (t.ex. en USB-disk som sitter direkt på servern eller en disk kopplad till nätverket). Fördelen med att även använda en lokal disk är att det finns ytterligare en plats där backupen finns lagrad, men främst att tiden för återläsning blir mycket kortare om internethastigheten inte är så hög. Möjlighet att överföra första backupen via hårddisken finns också. Optinet tillhandahåller denna lagringslösning utan extra kostnad.

Komplett serverbackup

Säkerhetskopiering av servern innefattar förutom filer och dokument även:

 • AD (Active Directory)
 • Registret
 • NTFS rättigheter
 • Hyper-V och VHD, VHDX
 • Microsoft Exchange
 • MS SQL
 • MySQL
 • Och andra applikationer som stöder Microsoft VSS, t.ex. Oracle

Vår onlinebackuptjänst klarar alla versioner av Windows server (2003, 2008, 2008 R2, 2012, 2012 R2, 2016 samt Small Business samtliga) och Linux.

Microsoft Hyper-V

Backuplösningen klarar även backup på Microsoft Hyper-V, både utifrån hosten och inifrån de virtuella maskinerna. Utöver detta kan vi även skapa en så kallad Online Standby Server, d.v.s. en virtuell server som ligger uppdaterad i en annan Hyper-V host och bara väntar på att startas. Om något inträffar på den primära servern kan man alltså vara igång på någon minut.