Driftstatus: Vi har normal drift med full reservkapacitet

Effektmätning i realtid i OPTAGON!

Såg att det var snart ett år sedan senaste inlägget om vår datahall/serverhall (vad säger folk? datahall eller serverhall, vi säger datahall, men googlar man får man fler träffar på serverhall, nåja det betyder samma sak i detta fallet). Ja, vad skall man säga, det har hänt en del sen dess.

Hallen är nu fullt populerad med servrar. UPS:en är flyttad. En glasvägg är monterad för att skilja rackdelen från NOC-delen. Det blir väldig hög ljudvolym och inte lika effektiv kyla annars.

Vi har installerat en automatisk dammsugare som åker runt och städar en gång om dan för att hålla fritt från damm. Mycket praktisk! Och det allra senaste, vi har satt upp mätare för att kunna läsa av i realtid hur mycket effekt hallen drar. Startar man upp en server till ser man direkt på mätaren skillnaden i effektuttag. Mätaren heter ELIQ och är egentligen framtagen för villor för att man skall kunna se sin elförbrukning. Mycket praktiskt för att leta energitjuvar. Läs mer om mätaren här!

På själva elmätaren placerar man en sändare som innehåller ett batteri. Den läser av impulser från den diod som finns på de allra flesta elmätarna och skickar sedan signalen till displayen där man i realtid ser hur mycket energi som förbrukas just nu! Displayen är en touchdisplay där man kan välja mellan olika skärmar och se förbrukningen, just nu, per dag eller per månad.

Serverhallen/datahallen har blivit döpt också! OPTAGON är namnet, lägg det på minnet 🙂 Den har också förärats med en egen logga:

Vad som står på agendan framöver är mer fiber in till hallen, utökad redundans och vårt nya dieselkraftverk som skall kunna driva hela hallen inklusive kyla i händelse av ett totalt strömavbrott.