Flera säkerhetshöjande åtgärder i datahallen

Återigen var det ett tag sedan det kom något inlägg om vår datahall. Till stor del beror detta på att hallen är färdig, nåja, så färdig man kan säga att den nånsin kommer att bli. Det kommer ju alltid att förbättras lite här och lite där!

Fast detta är inga små förbättringar i och för sig.

Detta är också nya installationer, inte något vi flyttar från vår gamla datahall i Gårda.

Det jag pratar om är, dels redundans på internetförbindelsen och dels installation av ett dieselkraftverk.

Redundansen på internetförbindelsen är redan installerad, testad och klar! Om det nu skulle bli något avbrott på vår huvudförbindelse kommer automatisk en reservförbindelse kopplas in. Detta kanske inte låter så avancerat, men det är det faktiskt. Att på företaget ha en reservförbindelse för att kunna komma ut på internet t.ex. via 3G är inte alls samma sak (däremot är det väldigt bra att ha det också). Så här funkar det 🙂

Vårt nya dieselaggregat kan köra oavbrutet i tre dygn utan tillsyn!! Sen måste vi tanka. Dieselkraftverket är överdimensionerat med en faktor tre. Dels för att vi skall ha att växa i och dels för att det inte skall vara någon risk att det inte orkar med. Allting i hallen kommer att drivas, UPS, servrar, switchar och kyla. Kraftverket är placerat inomhus vilket ger flera fördelar t.ex. varmt – inga kallstarter i -20 grader här, lätt att serva – inte inbyggt i någon trång låda, stöldsäkert – dieselkraftverk är populära att stjäla om de står utomhus på container eller kärra!

Både internetredundans och dieselkraftverk kommer att testas skarpt för garanterad funktion minst en gång per kvartal. Testerna kommer att äga rum sent på kvällar eller nätter utifall det osannolika händer att allt inte fungerar som det skall.

Om ni tittar in snart igen skall vi försöka lägga upp en video på när vi testkör aggregatet första gången. Det blir väl spännande ??