Vi har normal drift med full reservkapacitet

Över fem år gammal Service Pack nobbas

Vi har tidigare skrivit om att Microsoft slutat supportera Windows XP om det inte är uppdaterat till SP3 (Service Pack 3). XP SP3 har dock funnits tillgänglig via Windows Update i över 5 år. Så länge uppdateringen inte orsakar några problem eller konflikter bör man alltid använda sig av den senaste. Läs gärna artikeln i TechWorld som belyser problemet med företag som inte uppdaterar.

En färsk undersökning utförd av Softchoice visar att 77% av XP-datorerna ute hos 117 olika organisationer eller företag fortfarande använder SP2. Softchoice konstaterar att dessa organisationer eller företag utsätter sig själva för onödiga säkerhetsrisker.

Vad är då anledningen till att företag och organisationer inte uppdaterar?

Det kan i vissa fall röra sig om särskilda applikationer som inte stöds på annat än XP med SP2. Detta är svårt att göra någonting åt, men det finns även andra orsaker till att SP3 inte används i så stor utsträckning som den borde.

Något som man vet förhindrar automatiska uppdateringar att genomföras är licensnycklar som inte validerats (se Windows Genuine Advantage).

Det kan också finnas andra skäl till att Windows Update inte installerat SP3 automatiskt. Då brukar det gå bra att använda sig av en s.k. nätverksinstallation som man laddar ner och installerar manuellt:

Hämta XP Service Pack 3 (svenska)

Hämta XP Service Pack 3 (engelska)