Supporten på Windows 7, Server 2008 och Office 2010 upphör vid årsskiftet

Till årsskiftet upphör supporten på följande produkter:

  • Windows 7
  • Windows Server 2008 och 2008 R2
  • Microsoft Office 2010
  • Windows Small Business Server 2011

Vad innebär detta?

Kortfattat innebär det att Microsoft inte supporterar produkterna längre och de kommer inte heller att släppa några nya säkerhetsuppdateringar – om man inte betalar extra för det och det kommer att bli så pass dyrt att det inte egentligen är något alternativ.

Om man inte agerar nu och byter ut dessa produkter kommer man leva väldigt farligt och har man dessutom krav på sig (GDPR etc) kommer det också att vara olagligt. Det blir lite som att köra med en bil utan att bry sig om att bromsarna blir slitna, man vet inte när, men man vet att de kommer att sluta fungera.

I dag kör 24% av våra kunder fortfarande Windows 7 på sina datorer och det är förståeligt eftersom det brukar fungera väldigt bra, varför byta något som fungerar? Men nu är det alltså dags.

Vilka alternativ finns?

  • Byta gamla datorer till nya med Windows 10
  • Uppgradera nyare datorer från Windows 7 till Windows 10

På andra ställen på nätet kan man hitta andra alternativ, men de är egentligen inga alternativ eftersom de är så dåliga. OM det är värt att uppgradera beror främst på hur nya datorerna är. Om man har en så pass ny dator att de ingick en Windows 10-licens kan det absolut vara värt det.

Om datorn har en gammal snurrande hårddisk och ingen Windows 10 licens, går det såklart, men kommer att bli dyrare än att köpa en ny.

Windows 10 är bra idag

I dag är Windows 10 ett mycket bra och säkert operativsystem så man behöver inte vara orolig. De flesta program kommer att fortsätta fungera, men skulle man stöta på något problem går det troligen att lösa med någon av kompatibilitetsfunktionerna i Windows 10 eller i värsta fall genom att köra just det programmet i en virtuell Windows 7 miljö.

Hur skall vi gå vidare?

  • Nummer ett, inventera och fatta ett beslut.
  • Nummer två, gör en handlingsplan, i vilken ordning skall vi jobba, när skall vi börja?

Detta skall vara klart innan sommaren så att man kan börja arbeta direkt efter semestern. Då hinner man!

Office 2010, Server 2008 och Small Business Server 2011

Samma sak gäller här. Office 2010 är väl den enklaste biten att lösa i det här pusslet, dock kan det vara så att man inte känner till vilka datorer som fortfarande använder Office 2010. Så även här är en inventering nödvändig.

På serversidan blir det å andra sidan inte lika enkelt. Om man idag har kvar 2008-servrar lär de ha stått och tuggat ett tag. En ny server med Server 2016 eller Server 2019 är ett alternativ. Ett annat alternativ är att flytta in i något datacenter. Detta är ett så pass komplext område så att vi nöjer oss med att här skriva att det finns många valmöjligheter och det är en hel del att ta i beaktande.

Gällande Small Business Server 2011 gäller samma som för Server 2008 eftersom det är den produkt den bygger på. Eventuellt är det ytterligare några saker att ta hänsyn till här om man använder den utökade funktionalitet som SBS erbjuder, t.ex. mail i Exchange.

Optinet kan hjälpa er med hela processen, allt från inventering, handlingsplan, installation till inköp av datorer samt server i datahall.

Att ringa och prata med oss kostar inget och vi kommer gärna ut och hälsar på, välkomna!