33% av Mac-datorerna har virus

I samband med att Sophos släppt ett gratis Mac-antivirus för hemanvändare har man upptäckt att en stor del av användarna har skadlig programvara på sina datorer. Av 150 000 användare visade det sig att 50 000, dvs. en tredjedel, var infekterade. Siffran är anmärkningsvärd, och pekar på att även Mac-användare har blivit en attraktiv målgrupp för de som sprider skadlig kod.

Sophos undersökning är en ögonöppnare som visar att säkerhetshoten mot Mac OS X bör tas på allvar. Vi brukar rekommendera Vipre Enterprise Premium när det gäller Windows, och vill upplysa er om att det numera även finns till Mac.

Vissa läsare kanske undrar varför Mac har färre virus än Windows. Den största anledningen är att det helt enkelt inte är lika lönsamt för illasinnade att utveckla virus till ett operativsystem som i skrivande stund endast har ca 6.82% marknadsandelar. I takt med att Mac får en större användarbas kommer dock fler virus riktas mot plattformen. Att ungefär en tredjedel redan idag är infekterade kom nog som en överraskning för de flesta.

Referenser:

Free anti-virus for Mac – 150,000 active users and plenty of malware found – Sophos Naked Security blog

Gott om virus på Mac – Allt om PC & Teknik

Usage share of operating systems – Wikipedia

Läs mer:

Antivirusprogram på Macen? – MacWorld