Driftstatus: Vi har normal drift med full reservkapacitet

6 år gammal dator blir 470% snabbare!

Gammal hårddisk byts ut till en SSDFördelen med att arbeta i IT-branschen är att det släpps nyheter hela tiden. Sällan är de dock så revolutionerande som tillverkarna vill göra sken av. Därför blev vi väldigt glada när vi strax innan jul gjorde ett test som föll ut långt över förväntan.

 

Vi fick en idé om att testa att snabba upp en äldre begagnad och utdömd dator med krånglande hårddisk! Vi införskaffade en ny SSD-disk (Solid State Drive) vilken är en helt ny typ av hårddisk helt utan rörliga delar. Läs mer om SSD-diskar här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Solid_state_drive

Datormodellen vi gav oss på var en sex år gammal Compaq nx 6310 med 1.7 Ghz Celeronprocessor. Inget fartmonster direkt! Tidigare hade det varit Windows XP på maskinen, men vi beslöt att testa med Windows 7, trots bara 512 MB i RAM-minne.

Sagt och gjort, in med Windows 7 skivan och igång med installationen. Ca 15 minuter tog det att installera, bara det en smärre bedrift! När så datorn var igång och man började använda den kände man direkt att detta var lite annorlunda. Eftersom hårddisken inte har några rörliga delar låter den ingenting, den utvecklar också mindre värme och drar mindre el vilket även innebär att fläkten i datorn inte kör så fort och ofta. Uppdateringar och installationer som kräver mycket skrivningar till hårddisken gick blixtsnabbt. Installation av Office 2007 gick på mindre än 5 minuter och då var det processorn som begränsade eftersom den låg på 100% ganska mycket!

Här kan ni se skillnad i hastighet på den nya och gamla hårddisken, titta speciellt på den blåa stapeln som bidrar mest till fartökningen (klicka på bilderna för att se dem större):

Nya SSD hårddisken:

En fartökning på 470% och helt plötsligt kan man börja använda en sex år gammal dator igen utan problem!

Att starta Windows 7 tar mindre än 20 sekunder och då går den längsta tiden åt till POST (som inte har med Windows att göra)! Den startar till och med fortare än en helt ny HP Elitbook 8540w, en av HP:s värsta bärbara just nu!

Några saker är dock viktiga att känna till. Disken vi använde är andra generationens SSD-disk. Första generation led av problem med att diskarna succesivt blev förbrukade och säljs dessutom fortfarande så se upp för dessa. Att defragmentera en SSD disk är meningslöst eftersom det inte spelar någon roll för en dator om den läser block 1,2,3,4,…osv eller 1,23,754,4…osv när den inte är någon mekanisk arm som skall åka fram och tillbaka. Därför bör man tex. stänga av Windows inbyggda defragmentering.

Sammanfattningsvis kan man nog säga att detta är det mest spännande som hänt i IT-branschen vad gäller hastighet på flera år och vi ser fram emot nya tester med ännu snabbare SSD-diskar (modellen vi använde var ingen värsting) i datorer med bättre prestanda och mer minnne!

Vill ni ha nytt liv i er gamla bärbara så tveka inte!!