Joomla 1.6 släppt – Nya funktioner och förbättringar

I ett meddelande från Open Source Matters, organisationen bakom Joomla, presenteras en ny skarp version som bjuder på en rad nyheter och förbättringar. Här sammanfattar jag de mest betydande förändringarna.

Avancerad ACL och oändligt med användargrupper

Nu har administratören full kontroll över vilka användare som ska ha tillgång till vad. Detta har tidigare kunnat uppnås med hjälp av tredjepartstillägg, men är nu möjligt ”out of the box”. Detta är en klar förbättring som ger administratören större möjligt att finjustera behörighetsnivåer.

Ny struktur

I Joomla 1.5 var alternativen för att kategorisera artiklar något begränsade. Artiklarna kunde ingå i en kategori som i sin tur ingick i en sektion, det vill säga en hierarki på två nivåer. I den nya versionen har man tagit bort sektioner helt och gjort kategorierna hierarkiska med oändligt antal nivåer.

Dirigering av brutna länkar

Det är numera enkelt för en administratör att ställa in s.k 301 redirects. Om en länk av någon anledning blir bruten går det att peka om dessa förfrågningar till den korrekta adressen.

Uppdateringar av tredjepartstillägg

Nu kan man uppdatera sina komponenter, insticksprogram och moduler direkt inifrån Joomlas gränssnitt, istället för att besöka utvecklarnas webbsidor. Smidigt och effektivt!

Läs mer:

CMS (Content Management System) – Verktyg för att uppdatera sin egna hemsida

Joomla! – Officiell hemsida

En artikel som jämför Joomla 1.6 med Drupal finns här: idg.se/drupal-mot-joomla-tva-cms-i-jamn-kamp