Blogg

Här skriver vi om sånt som är av intresse för våra kunder. IT-säkerhetsfrågor som rör svenska företag, viktigt och intressant, och även om sådant som händer på Optinet!
Rune Wallgren
17 nov 2011

Batterier i bärbara datorer

Tyvärr är det ganska vanligt med batteriproblem i bärbara datorer. Faktum är att den typ av batterier som används i princip alla nya bärbara datorer försämras även om du inte använder dem. Det kan till och med vara så att om du använder dem mycket så blir de dåliga extra fort.

Alltså tvärt mitt emot gammal erfarenhet att det är bra att ladda ur och motionera batterier.

Garantitiden på ett nytt batteri är nästan alltid ett (1) år, även om själva datorn har tre års garanti. Ett nytt batteri kostar mellan 500 – 1000 kr.

Hur vet jag om mitt batteri är dåligt?

Ja, ofta märker du det på att datorn inte går att köra lika länge utan ström som den gjort tidigare. Detta brukar normalt inträffa när datorn är två år gammal eller äldre.

Ett annat tecken är att det står ”Anslutet men laddas inte” över batteriikonen nere i högra hörnet på datorn när man placerar musen över. Om det står så så är batteriet trasigt. Har man tur kan man få igång det igen, men allt som oftast så återkommer fenomenet ganska snart.

Ett tredje sätt är att installera något program t.ex. HP Battery check, ett otroligt smidigt program där man kan få all möjlig rolig info t.ex. hur gammalt batteriet är, hur stor kapacitet det har jämfört med ett nytt, hur varmt det är:

 

 

 

 

HP Battery Check programmet kan laddas hem här!

Hur skall jag göra för att mitt batteri skall räcka längre?

Ja, det första man bör göra är att ta reda på vilken typ av batteri man har. Li-jon eller Ni-Mh. I de allra flesta fall nu för tiden är det Li-jon som gäller. Om du tar ut batteriet ur din dator och vänder det upp och ner på så bör du kunna se en sån här symbol:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Ett Li-jon batteri bör inte laddas ur helt, detta kan försämra livslängden (medan ett Ni-Mh batteri som har en minneseffekt skall laddas ur helt för att få ut max av det).
 • Om du använder datorn längre perioder (mer än två veckor) på ström så bör du plocka ur batteriet. Detta gör att det inte slits och försämras lika mycket.
 • Ett nytt fenomen när bärbara datorer nu blir allt vanligare i hemmen är att det spelas dataspel i högre grad på dem än tidigare. Dataspel med hög grafik gör att datorn blir varm och även värme försämrar livslängden på Li-jon batterier. Tag därför ur batteriet om ni skall spela mycket spel.
 • Ett Li-jon batteri förlorar kapacitet varje år, även om det inte används. Det förlorar dock mer ju varmare det är så en rekommendation för lagring är att lagra det kallt (i kylskåp t.ex.) laddat till 40 % (alltså inte full-laddat).

Om Ni mot förmodan skulle ha ett Ni-Mh batteri i datorn så starta datorn i felsäkert läge (vilket innebär att energisparfunktionerna är bortkopplade) och använd den tills den dör. Nu är batteriet kalibrerat och fungerar så bra det kan!

Lycka till!

2 Responses

 1. Mikael Ottosso

  Hej!
  Tack för bra information!- Har ”missbrukat” mitt batteri till min laptop som nu sannolikt är slut då det inte kan laddas fullt utan dent procentantal som den blir laddad till sjunker och det verkar som det kommer bli helt dött.Men jag är inte så beroende av batteriet egentligen då jag mestadels använder laptopen stationärt. Min fråga blir: kan datorn ta skada av att den enbart körs på ström direkt (utan batteriet inkopplat? Och är strömförbrukningen högre om man använder laptopen utan batteri?
  Väliga hälsningar!
  M.O.

  1. Förr i tiden förekom det en del rykten om att man inte skall köra datorn utan batteri och att den kan bli skadad. Huruvida dessa var sanna eller inte vet vi faktiskt inte. Som svar på din fråga, nej datorn blir inte skadad om man kör utan batteri. Det är ju faktiskt en rekommendation att plocka ut batteriet om man alltid har den inkopplad till ström så kör på. Jag tror inte att strömförbrukningen blir högre, om något så snarare lägre, det lär ju inte vara 100 % verkningsgrad på ett batteri!

Lämna en kommentar