Batterier i bärbara datorer

Tyvärr är det ganska vanligt med batteriproblem i bärbara datorer. Faktum är att den typ av batterier som används i princip alla nya bärbara datorer försämras även om du inte använder dem. Det kan till och med vara så att om du använder dem mycket så blir de dåliga extra fort.

Alltså tvärt mitt emot gammal erfarenhet att det är bra att ladda ur och motionera batterier.

Garantitiden på ett nytt batteri är nästan alltid ett (1) år, även om själva datorn har tre års garanti. Ett nytt batteri kostar mellan 500 – 1000 kr.

Hur vet jag om mitt batteri är dåligt?

Ja, ofta märker du det på att datorn inte går att köra lika länge utan ström som den gjort tidigare. Detta brukar normalt inträffa när datorn är två år gammal eller äldre.

Ett annat tecken är att det står ”Anslutet men laddas inte” över batteriikonen nere i högra hörnet på datorn när man placerar musen över. Om det står så så är batteriet trasigt. Har man tur kan man få igång det igen, men allt som oftast så återkommer fenomenet ganska snart.

Ett tredje sätt är att installera något program t.ex. HP Battery check, ett otroligt smidigt program där man kan få all möjlig rolig info t.ex. hur gammalt batteriet är, hur stor kapacitet det har jämfört med ett nytt, hur varmt det är:

 

 

 

 

HP Battery Check programmet kan laddas hem här!

Hur skall jag göra för att mitt batteri skall räcka längre?

Ja, det första man bör göra är att ta reda på vilken typ av batteri man har. Li-jon eller Ni-Mh. I de allra flesta fall nu för tiden är det Li-jon som gäller. Om du tar ut batteriet ur din dator och vänder det upp och ner på så bör du kunna se en sån här symbol:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ett Li-jon batteri bör inte laddas ur helt, detta kan försämra livslängden (medan ett Ni-Mh batteri som har en minneseffekt skall laddas ur helt för att få ut max av det).
  • Om du använder datorn längre perioder (mer än två veckor) på ström så bör du plocka ur batteriet. Detta gör att det inte slits och försämras lika mycket.
  • Ett nytt fenomen när bärbara datorer nu blir allt vanligare i hemmen är att det spelas dataspel i högre grad på dem än tidigare. Dataspel med hög grafik gör att datorn blir varm och även värme försämrar livslängden på Li-jon batterier. Tag därför ur batteriet om ni skall spela mycket spel.
  • Ett Li-jon batteri förlorar kapacitet varje år, även om det inte används. Det förlorar dock mer ju varmare det är så en rekommendation för lagring är att lagra det kallt (i kylskåp t.ex.) laddat till 40 % (alltså inte full-laddat).

Om Ni mot förmodan skulle ha ett Ni-Mh batteri i datorn så starta datorn i felsäkert läge (vilket innebär att energisparfunktionerna är bortkopplade) och använd den tills den dör. Nu är batteriet kalibrerat och fungerar så bra det kan!

Lycka till!