Vi har normal drift med full reservkapacitet

Windows 8 – Bra eller?

 

Det har varit mycket prat om Windows 8 den senaste tiden, därmed är det nu dags att samla uppgifter och fastslå.

Vad är det egentligen vi har att se fram emot?

 

 • Snabbare starttid – Detta har vi redan testat med betaversionen och det stämmer att starttiden verkligen är mycket snabb!
 • Bättre uppdateringsfunktion – Windows ska klara av att installera flera uppdateringar utan att behöva starta om varje gång. När det väl behöver göras en omstart på grund av uppdatering så kommer tiden för detta vara mer verklighetsförankrad. Dvs det kan ta ett par dagar innan man startar om datorn, det behöver inte ske om “10min eller 4 timmar”.
 • Bättre stöd för tablet-datorer och pads – Tack vare nya HTML5-baserade gränssnittet MetroUI skall det nu bli smidigare att köra Windows på plattor. De flesta hårdvarutillverkarna och nu till och med Nokia utlovar att de kommer släppa plattor med Win8 lagom till releasen.
 • Bättre batteritid – Energianvändandet i Win8 skall vara ytterligare förbättrat för att mera effektivt styra energiförbrukningen. Däribland ett nyutvecklat ramverk för att hårdvaran lättare skall kunna kommunicera sin energiförbrukning till Windows och sänka den efter behov.
 • History Vault – Möjligheterna att återskapa borttappade eller raderade filer skall vara kraftigt förenklad. Detta är något som går även i Win7 men det är sällan som det används eftersom den kan vara lite svårt att hitta rätt metod för att återställa sina skuggkopior (Shadow Copies).
 • Cloud Sync – Större integration emot Windows Live tjänster. För hemdatorer kan det vara praktiskt då skrivbordsinställningarna och genvägar kan hänga med användarkontot i datorer som kanske aldrig loggats på tidigare. Viss säkerhetskopieringsfunktionlitet för bilder skall också vara möjligt med synkronisering emot Live Skydrive. Nyttan med bildkopiering kan ifrågasättas då storleken på dessa lätt springer iväg och utrymmet är då begränsat. Lite backup är dock bättre än ingen.
 • Ribbon UI – De måttligt populära nya menysystemet från Office har expanderat för att ta över hela skrivbordet! Det kan ta en stund att vänja in sig vid denna hanteringen, men när den väl är invand så märks att detta är ett mycket mer genomtänkt system som faktiskt gör en mycket effektivare i sitt skrivbordsarbete!
 • Inbyggd PDF-läsare – Inga mer återkommande Adobe Acrobat uppdateringar, om bankerna väljer att acceptera denna läsaren då det vill säga.
 • Refresh your pc – En spännande funktion för att kunna göra en ominstallation inifrån Windows! Man kommer kunna återställa hela datorn till fabriksläget genom ett klick. Denna funktionen kommer också klara av att plocka med sig alla lokala inställningarna och filer så ingen informationen går förlorad. Stödet för tredjepartsprodukter återstår att se hur bra detta blir, men idén är strålande!
 • Reset your pc – En funktion för att ta bort all personlig och användarspecifik information från datorn och återställa den till standardinställningar. En bra funktion om datorn skall säljas eller om någon annan skall ta över maskinen. Det återstår att utvärdera hur bra den raderar information och om denna funktion är värdig för företagsvärlden!
 • Ansiktsigenkänning – Tanken är det skall gå och logga in i Windows bara genom att visa sig framför datorn. Går du ifrån datorn skall Windows känna av detta och logga ut eller låsa datorn. Skulle en annan godkänd användare som er partner visa sig framför datorn skulle denna då istället loggas in. Det praktiska användningsområdet för denna funktion är begränsad.
 • App Store – Det kommer någon form av App Store. Säkerligen misstänkt lik Apples variant av det hela, men nyttan av det hela skall förhoppningsvis vara mycket större! Vi föreställer oss funktionalitet likt den som återfinns i Ubuntu. Där behöver man aldrig starta webbläsaren utan allt återfinns i ett jättelikt sökbart programbibliotek, på det hela taget väldigt praktiskt!

När kommer Win8 då?

En del tillförlitliga källor tror på att beta-testningen börjar i Januari 2012 med en skarp release till sommaren 2012.  En hel del hårdvarutillverkare har flaggat för att Windows 8-baserade plattor kommer till sommaren 2012, så vi hoppas på detta!

Uppdatering:

Betan av Windows 8 öppnas i Februari 2012! Läs mer…