Vi har normal drift med full reservkapacitet

Hög tid att uppgradera till Windows 10!

Windows 10Snart försvinner Microsofts erbjudande om att uppgradera gratis till Windows 10, den 29 juli tar erbjudandet slut!

Har ni inte hunnit uppgradera då så får ni betala. Användare med Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1 har rätt att uppgradera (gäller EJ Enterprise-versionerna) Så passa på medan chansen finns!

Ok, så varför skall vi uppgradera till Windows 10?

1. Windows 7 börjar blir gammalt! Det märks speciellt när man installerar en helt ny dator och skall köra igenom alla Windows-uppdateringar. Mellan 3-400 st. Inte sällan blir det något problem och man får felsöka i timmar! Med handen på hjärtat så börjar Windows 7 kännas lite sönderpatchat av alla uppdateringar!

2. Det är gratis. Ja, varför inte passa på att spara lite pengar om man ändå kan. Den chansen ges ju inte alldeles för ofta!

3. Startmenyn är tillbaka. Många struntade ju i att uppgradera till Windows 8 just för att startmenyn inte fanns kvar. Nu finns något som liknar den gamla startmenyn och det är lättare för användare att ta steget från Windows 7 till Windows 10!

Startmenyn är tillbaka!
Startmenyn är tillbaka!
Nu kan man starta om datorn lika enkelt som förr!

 

4. Snabbare! På samma maskin är faktiskt Windows 10 snabbare än Windows 7. Det tillhör ju inte heller vanligheterna, men så är det! Den startar snabbare och programmen flyter bättre! På min egen maskin hade jag dessutom ont om hårddiskutrymme, så döm av min förvåning när jag efter uppgradering hade 17 Gb mer utrymme är innan! (Detta hänger ihop med att Windows 7 ökar i storlek i takt med alla uppgraderingar och även om man kan köra rensningsverktyg blir man inte av med allt).

Alternativ startmeny
Alternativ startmeny
Genom att högerklicka på Windows-flaggan får man upp en alternativ startmeny för att t.ex. komma åt Kontrollpanelen enkelt. Vi gillar!

5. Framtidssäkert. Ja, ingen tvekan om den saken, man kan inte hålla fast vid Windows 7 så länge till om man vill vara framtidssäker! Nya program och säkerhet kommer att anpassas med Windows 10 i åtanke!

6. Högre säkerhet. Windows 10 är säkrare och byggt med säkerhet i fokus! Därmed inte sagt att man kan skippa andra säkerhetsåtgärder, som t.ex. brandvägg, antivirus och backup!

7. Anpassat för touch-screen. Har man en touch-screen på sin dator kan man slå över till ”Windows 8”-menyn med stora knappar som gör det lätt att navigera.

8. Ny webbläsare – Edge! Bättre eller sämre, ja ny i alla fall! Webbläsare har ju en tendens att bli som val av Cola-dryck eller hamburgermärke, laddad med personliga värderingar. Edge funkar för det mesta bra, kan vi kort och gott rapportera i alla fall, sen gäller bara att testa och tycka själv!

9. Möjlighet till Appar! Precis som i Windows 8 finns möjlighet att lägga till Appar från Microsofts app-store. Nyttan med det för företagsanvändande kan väl diskuteras, men det skadar ju inte i alla fall!

10. Hårdtestat! I och med Windows 10 har Microsoft lyssnat på sina användare. Man har tagit tillbaka startmenyn och man har låtit miljontals användare testa det innan det släpptes skarpt! I november kom också en omfattande uppdatering (liknande ett service-pack fast det kallas inte så). Själva har vi använt Windows 10 i ett år ca och det funkar bra, så vi vågar nog säga att det är beprövat vid det här laget!

I ovanstående punkter har vi fokuserat på saker som företag kan ha intresse av. Det finns en massa andra förbättringar också som t.ex. Cortana (kunna tala med datorn), DirectX 12 (bättre spelgrafik) m.m. som vi inte går in på här. Sedan finns/kommer det även mer anpassningar för företag som möjlighet till egen appstore på företag m.m. som initialt antagligen inte har avgörande betydelse, men kan bli bra på sikt.

Möjliga problem?

Ja, visst kan det inträffa. Man bör kontrollera med leverantören av de viktigaste programmen så att de fungerar och supporteras på Windows 10 (även om Microsoft säger att allt funkar). Man bör också kontrollera att datorerna man använder fungerar! Samtliga HP-modeller vi testat har fungerat bra och HP har också släppt en uppdatering för Windows 10 för de flesta modeller.

Optinet kan hjälpa alla företagskunder med frågor kring och själva uppgraderingen, så tveka inte att höra av er till oss!