Vi har normal drift med full reservkapacitet

Inställningen som gör att din PC fungerar mycket bättre!

Funktionen - "snabb start"

I samband med att Windows 8 lanserades så kom även en funktion som heter “snabb start”. Tanken var att spara tid i samband med att du startar upp datorn genom att den aldrig stängs av helt och hållet för att istället gå ner i ett sorts hybridströmsparläge, där delar av operativsystemets status, exempelvis drivrutiner, sparas in i en så kallad “hibernation”-fil som sedan kan laddas in snabbt när du trycker på strömknappen.

I teorin låter detta fantastiskt och funktionen i sig är aktiverad som standard i Windows till den grad att den till och med rekommenderas under alternativen för avstängningsinställningar. I praktiken så fungerar det sisådär, något som även Microsoft har medgivit. Exempelvis så kan problem uppstå i samband med att Windows uppdaterar sig själv, eller när du, som användare, installerar mjukvara eller drivrutiner som kräver omstart, men väljer att göra det senare och kanske glömmer bort det.

Omstart löser många problem

En standardfråga som supporttekniker ofta ställer till sina kunder är “Har du testat att stänga av och sätta på den igen?”, och det är för att det faktiskt ligger någonting i det! Många problem kan enkelt lösas genom en omstart och däri ligger problematiken med “snabb start”, där “stäng av” i praktiken inte betyder just det. I dagsläget så är dessutom vinsterna i tid i princip obetydliga eftersom de flesta datorerna har väldigt snabba solid state-diskar.

Vår rekommendation är därför att ni startar om datorn minst en gång i veckan och att funktionen “snabb start” inte används. 

Om du har en Säker PC från oss så är denna funktion redan inaktiverad. För våra kunder som har någon servertjänst hos oss så kan vi lösa detta genom att på central nivå ändra en inställning.

Om detta skulle vara av intresse för er, eller om ni har svårt att hitta denna inställning själva, så är ni välkomna att kontakta oss på supporten via support@optinet.se, eller på 031-336 78 80, så kikar vi på detta!