Varför får jag så mycket spam?

En ofta ställd fråga är: Varför får jag så mycket spam och varför gör ni inget åt det?

Är ni arga på brevbäraren när han kommer med reklamen?

Nä, utan ni sätter upp en ”Ingen reklam”-skylt på er brevlåda, och brevbäraren respekterar detta.

Får ni fortfarande reklam? Ja, det är klart ni får. Men för det mesta endast riktad reklam. Reklam som är adresserad specifikt till er som person kan inte räknas som reklam av brevbäraren eftersom det inte åligger honom att bevara er från reklam, han levererar bara posten.

Brevbäraren i det här fallet är epostservern, ”Ingen Reklam”-skylten är spamfiltret  och den riktade reklamen är den som lyckas ta sig förbi filtret och in i er inbox. Anledningen är oftast att det är väldigt specificerad reklam. Någonstans på nätet så har en spamrobot funnit just er epostadress och lagt till denna i sina utskickslistor som de säljer till högstbjudande på nätet.

Vart spamroboten finner er epost varierar. Kanske har ni något gjort ett inlägg på något forum och ställt en fråga om ert avlopp eller dylikt. För att skriva inlägg kräver detta i regel att ni registrerar er på sidan och detta kräver nästan alltid en fungerade epost. Kanske är sidan dåligt designad och er epost syns i klartext någonstans för att ni glömt avkryssa en ruta under registreringen.

Kanske läggs sidan ner och epostdatabasen kommer på vift.

Kanske blir sidan hackad och databasen läggs ut på Flashback eller The Pirate Bay.

Men det kan också vara så enkelt som att ni har eran företagsepost på er företagshemsida för att tillåta era kunder att kontakta er. Det måste man nästan ha, men ni behöver inte ha denna i klartext (även om det kan se ut så)!

Det gäller att förstå att dessa spamrobotor som söker genom nätet efter giltiga epostadresser endast är ett dataprogram som är byggt för en uppgift. Uppgiften är att finna textsträngar på internet som innehåller ”någonting @någonting.com”. Det är ingen fysisk person som sitter och letar efter dessa adresser. Det finns många verktyg som kunniga webbutvecklare kan använda sig av för att hindra spamrobotorna från att hitta er epost på hemsidan, utan att för den delen göra det svårt för kunderna att finna er. Teknikerna skiftar men resultatet är det som gäller och ett enkelt sätt att kontrollera sin egen epost är att söka efter den på www.google.com . Finner ni er epost någonstans så kommer spamrobotarna finna den.

Hör av er till oss om ni vill veta mer om verktygen för att skydda er epost från spamrobotar.

Har er epost en gång läckt ut på internet så finns det ingen återvändo, ni kommer få spam. Hindrar ni ytterligare spridningen så skyddar ni i alla fall er från ännu mera spam. För det kan alltid komma mera spam.

Enligt vårt spamskydd så är 98% av all inkommande epost spam och denna rensas bort. 2% av all eposten är legitim, eller tolkas som legitim men kanske också är spam enligt er, men känn på siffran, 98%!  Allt det där landar i er postlåda om ni tar bort ”Ingen reklam” skylten.