Varning för backup till NAS!

Att köra backup till NAS är ett populärt sätt att ta backup på sina filer, datorer och servrar. Anledningen till att det är populärt är att det är enkelt, prisvärt och går att automatisera.

(NAS, Network Attached Storage, är i princip en hårddisk som kopplas in på ett lokalt nätverk. Finns både för hemmabruk och dyrare för företag)

Många gånger har man stött på en IT-ansvarig som stolt berättar att de kör full backup, varje natt, till ett NAS i en annan byggnad. ”Så att om detta huset brinner ner eller om någon bryter sig in så har vi ändå backupen kvar”.

Det finns bara ett problem: Idag är denna backupmetod den sämsta man kan använda. Det absolut största hotet idag för att bli av med sin information (filer, databaser, foton, ritningar etc.) är krypteringsvirus. Och krypteringsvirusen idag är smarta, de krypterar nämligen backupen också, så om det går att komma åt NAS:et från servern eller datorn (vilket det i princip alltid gör) så krypteras backupen först, innan filerna krypteras och innan användarna märker något. När man sen skall försöka återläsa från backupen är denna också förstörd och enda alternativet man då har kvar är att betala bedragarna (och inte ens då är det säkert att man får tillbaka sin information)

Nu kanske någon tänker, fast detta händer nog inte oss, vi känner inte till någon som fått krypteringsvirus. Inget kunde vara mer fel! Vi har många exempel på företag som fått detta, varav några också fått sin backup krypterad på det sättet som beskrivs ovan. Jag får väl för säkerhets skull betona att de inte hade någon backuptjänst från Optinet utan förlitade sig på andra lösningar.

Ingenting är mer förödande för ett företag än att bli av med all sin information och inte kunna återställa den, så ta inte denna risken (eller för en privatperson som har alla sina fotografier på barn och barnbarn på detta sätt..). Vi skulle nästan vilja gå så lång som att säga att det är viktigare att ha en bra backuprutin än att ha en företagsförsäkring. Vi hjälper företag varje vecka med att återställa information från backuper, men hur ofta använder ni er försäkring?

Optinet har olika lösningar för backuptagning av datorer och servrar i olika prisklasser. Ni kan läsa mer om dessa här!