Blogg

Här skriver vi om sånt som är av intresse för våra kunder. IT-säkerhetsfrågor som rör svenska företag, viktigt och intressant, och även om sådant som händer på Optinet!
Joakim Bengtsson
22 maj 2013

Windows XP pensioneras – support upphör den 8:e April 2014

Den 8:e April 2014 upphör Microsofts support av Windows XP och Office 2003 (och strax därefter Server 2003). För de som fortfarande använder detta är det god tid att fundera på en uppgradering!

Windows XP har funnits i hela 13 år och används fortfarande i stor utsträckning över hela världen, inte minst på företag. Det är lite av en evighet i IT-sammanhang, så det är med all rätt som Microsoft väljer att fasa ut den gamle trotjänaren. De flesta minns nog XP som ett välfungerande operativsystem som dessutom var ganska resurssnålt. Dessvärre har XP blivit omodernt och det är dags att skaffa nytt operativsystem för de som fortfarande inte uppgraderat till Windows 7 eller 8.

Windows XP med den klassiska bakgrundsbilden. Fotograferad i Sonoma County, Kalifornien.

Varför är det viktigt att man uppgraderar?

Av säkerhetsskäl bör man byta operativsystem så småningom eftersom Microsoft inte släpper några fler säkerhetsuppdateringar efter den 8:e April 2014. Nya applikationer kommer dessutom bli inkompatibla med Windows XP i större utsträckning allt eftersom fler användare går över till ett modernare operativsystem.

Vilket operativsystem ska man välja, Vista, Windows 7 eller Windows 8?

Här följer en liten genomgång av uppföljarna till Windows XP. Rådfråga gärna oss innan ni gör en uppgradering så att vi kan ta fram ett förslag anpassat till just er miljö.

När Vista kom år 2007 var det ingen anstormning av XP-användare som bytte upp sig, just därför att Vista inte fungerade särskilt bra vid release. Vista fungerar bättre idag efter två stycken Service Packs, men det är fortfarande ingenting som vi rekommenderar.

Lyckligtvis släppte Microsoft ett nytt operativsystem år 2009 – Windows 7. Detta är en värdig efterföljare som dessutom är bättre än Windows XP. Man kan säga att Windows 7 är det som Vista borde ha varit från början. I dagsläget är Windows 7 det vanligaste operativsystemet.

Förra året släpptes Windows 8 som har ett helt nytt gränssnitt anpassat för touchskärmar och paddor. Windows 8 är inte något som passar alla användare, och det kan vara bra att känna lite på det så man inte upplever det som komplext då gränssnittet skiljer sig en del från tidigare Windows-versioner.

Vad ska man välja på serversidan?

Eftersom Server 2003 är baserat på Windows XP kommer även detta operativsystem att fasas ut. Även här kommer en uppgradering bli nödvändig inom en snar framtid. Eftersom alla servermiljöer ser olika ut kan vi inte ge ett råd som passar alla företag. Det finns många saker att ta hänsyn till när man uppgraderar serverparken. Ta kontakt med oss så ger vi råd om vad som är den bästa lösningen baserat på vad ni har i dagsläget och hur era behov ser ut!

3 Responses

  1. Hej. När suporten läggs ner för Windows XP. Kommer jag att installera Ubuntu. Det fungerar bäst på gamal hårdvara och nästan allt följer med från början och är gratis

    1. Hej Micke!

      För att vara gratis så är Ubuntu och liknande Linux-distributioner imponerande. Önskar dig lycka till med datorn och hoppas att den tuffar på några år till 🙂

Lämna en kommentar