Driftstatus: Vi har normal drift med full reservkapacitet

Optinets IT-säkerhetsskola, del 1 – Uppdateringar

IT-säkerhetsskolan del 1 - UppdateringarIT-säkerhetsskolan 1 – Uppdateringar

Välkomna till Optinets IT-säkerhetsskola. Detta avsnitt handlar om uppdateringar.

Första frågan man kan ställa sig är, varför skall man uppdatera sin dator?

Olika programtillverkare upptäcker hela tiden fel och sårbarheter i sina produkter. Det kan vara att program kraschar eller att datorn är sårbar för virusangrepp eller andra elaka program. Genom att uppdatera sina program och Windows regelbundet kommer dels din dator att bli säkrare och dels kommer dina program att fungera bättre.

Vi rekommenderar att du försöker hålla din dator uppdaterad!

De flesta uppdateringar sker nu för tiden automatiskt eller halvautomatisk. Windows kan uppdateras helt automatiskt. Många program lägger ut små meddelanden i statusfältet nere i högra hörnet på din dator. De vanligaste programmen är Adobe Reader och Java, men flera andra kan också förekomma. Här vill vi dock utfärda en varning; Vissa elaka program försöker härma dessa varningar för att få användaren att installera dessa i sin dator. Det kan vara program för spioneri, reklam eller program som försöker få dig att köpa ett falskt antivirus. Om du är osäker så är det bättre att inte installera än att installera! Kontrollera med någon kunnig innan du går vidare!

Windows Update sköter uppdateringar automatiskt, men kan exempelvis vid installation av Service Pack eller webbläsare kräva att användaren godkänner ett licensavtal för att installationen ska slutföras.

Från Microsoft kommer till varje version av Windows något som kallas för Service Packs. Detta är en lite större uppdatering som tar längre tid och påverkar datorn lite mer. Om du är osäker så rekommenderar vi att ni inte installerar dessa själv. Om du däremot vet hur man avinstallerar program, kan starta datorn i felsäkert läge m.m. så bör detta gå bra.

Om du vill veta vilken version av Windows du kör högerklickar du på ikonen för ”Dator” i startmenyn och väljer egenskaper. Överst kan du läsa vilken version av Windows du har installerad och vilket Service Pack.

Microsoft har två olika versioner av uppdateringshjälpmedel, Windows Update och Microsoft Update. Den senare versionen, Microsoft Update, uppdaterar alla Microsofts program, även Officepaketet medan Windows Update bara uppdaterar själva Windows.  I Vista och Windows 7 är Microsoft Update ett val man måste aktivera under Windows Update i kontrollpanelen, förvirrande?

Kom ihåg

En dator som inte är uppdaterad är osäker! Ungefär som ett hus med dörrarna olåsta eller på glänt. Är man utsatt för hot blir man då lättare drabbad, se därför till att hålla din dator uppdaterad.

Lär dig känna igen de vanligaste uppdateringarna din dator meddelar dig om, Windows, Adobe Reader, Adobe Flash och Java. Acceptera aldrig uppdateringar om du är osäker!

Flash, Acrobat och Java
Flash, Acrobat och Java är en vanlig inkörsport för skadlig programvara. En förutsättning för att datorn ska vara säker är att dessa program i synnerhet hålls uppdaterade.

Avancerat

För de som ansvarar för uppdateringar på ett företag är det inte lika lätt. Man kan inte säga till användarna att uppdatera sina egna datorer själva (erfarenheten har visat att det inte fungerar och förhoppningsvis har användarna bättre saker att syssla med). Så vad gör man?

Microsoft tillhandahåller ett verktyg för att centralt kunna styra och rapportera uppdateringar, WSUS, Windows Server Update Services. Med detta kan man kontrollera alla program från Microsoft som ligger i samma Windowsdomän, dock inte från andra leverantörer. Vill man kontrollera program från andra leverantörer behöver men ytterligare system för detta. Att administrera hundratals datorer och hålla koll på att alla är uppdaterade är ingen lätt uppgift, därför är det mycket viktigt med andra säkerhetssystem. Om uppdateringar inte är gjorda kan förhoppningsvis antivirus och brandväggar etc. skydda tills dessa blir utförda.

Nästa gång kommer vi att prata om just antivirus och vad som är ett farligt beteende på internet!